سرطان های پوست
رشد غیرطبیعی سلولهای پوست که اغلب در نواحی درمعرض آفتاب بوجود می آید،با اینهمه در تمام بدن احتمال ایجاد شدن دارند.
استفاده از ضدآفتاب می تواند بروز سرطان پوست را کاهش دهد.
سرطان پوست اگر زود تشخیص داده شده ودرمان شود، نتیجه خوب خواهد یود.
سرطان های پوست به سه گروه تقسیم می شوند.
سرطان سلولهای بازال یا Basal cell carcinoma که به طور خلاصه BCC گفته می شود، به شکل یک خال، برجستگی، یا زخم تظاهر می کند، بدخیمی کمی دارد، رشد آن آهسته است، متازتاز نمی دهد ولی به تدریج بافت اطراف و عمق را گرفتار و پیشرفت می کند. تشخیص بانمونه برداری است. در درمان این سرطان می توان از جراحی، رادیوتراپی، کرایوتراپی، لیزر، شیمی درمانی موضعی و ایمونوتراپی استفاده کرد.
اغلب این سرطان در سر و گردن ایجاد می شود. رادیوتراپی خصوصا در دوران کودکی، پوست روشن، سابقه فامیلی، سن بالا، مصرف داروهای منع کننده سیستم ایمنی، و در معرض ارسنیک قرار گرفتن از فاکتورهای مستعد کننده هستند.
بهترین درمان برای این نوع سرطان جراحی است.
سرطان سلولهای شاخی یا Squamous cell carcinoma که به طور خلاصه SCC گفته می شود، به شکل یک خال، برجستگی، یا زخم تظاهر می کند، بدخیمی متوسطی دارد، رشد آن سریع است، به غدد لنفاوی و سپس سایر بافتها متازتاز می دهد و به سرعت بافت اطراف و عمق را گرفتار و پیشرفت می کند. در درمان این سرطان می توان از جراحی، رادیوتراپی، کرایوتراپی، لیزر، شیمی درمانی موضعی و ایمونوتراپی استفاده کرد.
اغلب این سرطان در سر و گردن و دستها ایجاد می شود. رادیوتراپی خصوصا در دوران کودکی، پوست روشن، سابقه آفتاب سوختگی، وجود اسکار به مدت طولانی، سابقه فامیلی، سن بالا، مصرف داروهای منع کننده سیستم ایمنی، و در معرض ارسنیک قرار گرفتن از فاکتورهای مستعد کننده هستند.
بهترین درمان برای این نوع سرطان جراحی است.
ملانوم (Melanoma) سرطانی است که از سلولهای ملانوسیت بوجود می آید. ملانوسیت ترشح رنگدانه یا ملانین را به عهده دارد که تعیین کننده رنگ پوست است.
ملانوم در همه جای بدن تظاهر می کند ولی به طور شایع در نواحی در معرض آفتاب بوجود می آید. اگرچه آفتاب را در بوجود آمدن ملانوم دخیل می دانند، وای علت واقعی ناشناخته است.
اغلب اولین علامت تغییر خال موجود یا بوجود آمدن خال تیره جدیدی است. اگر خال قدیمی تغییر رنگ داد، بزرگ شد، مرز آن نامنظم شد، یا دو نیمه آن غیر متقارن شد، باید به فکر بدخیم شدن آن بود.
ملانوم در چشم،کف پا و دست، زیر ناخن و مخاط داخلی بدن هم ایجاد میشود که به آن ملانوم مخفی میگویند.
پوست روشن، سابقه فامیلی، سابقه آفتاب سوختگی، تعداد زیاد خال، مصرف داروهای منع کننده سیستم ایمنی، و در معرض آفتاب بودن فاکتورهای مستعد کننده هستند.
تشخیص:
در همه سرطانهای پوست، نمونه برداری به روش برداشتن کامل یا نمونه برداری پانچ و بررسی هیستوپاتولوژی روش تشخیصی است.
پس از تشخیص نوع تومور باید بررسی کنیم آیا غدد لنفاوی گرفتار شده اند و آیا به نواحی دگر بدن متازتاز داده شده است.
درمان اصلی جراحی است، ولی رادیوتراپی، شیمی درمانی، ایمونوتراپی، و شیمی درمانی انتخابی از روشهای تکمیلی هستند.
در درمان جراحی از برداشتن و ترمیم، پیوند پوست، فلپ های موضعی، فلپ های منطقه ای، فلپ های دوردست و فلپهای آزاد استفاده می شود.
بیمار هرچه زودتر مراجعه نماید، درمان ساده تر و احتمال بهبودی بیشتر است.
قبل عمل: سرطان سلولهای شاخی (scc) چندین بار عمل جراحی ناموفق داشتهاند. | بعد از عمل: ترمیم کامل فلپ و گرافت پوستی.
After
Before
قبل عمل: تومور سلول های بازال پوست (BCC) به دنبال رادیوتراپی در دوران کودکی. بعد عمل: برداشتن کامل همراه با بازسازی فلپ و گرافت
After
Before
قبل عمل: سرطان پوست ناحیه بینی (BCC) بعد عمل: سه ماه بعد از عمل
After
Before
قبل عمل: سرطان پوست ناحیه بینی (BCC) بعد عمل: سه ماه بعد
After
Before
قبل عمل: تومور متعدد پوست سر به دنبال رادیوتراپی در دوران کودکی که تمام پوست سر صدمه خورده است. بعد عمل:پوشش کامل سر با پیوند پوست با وسعت 40در20 سانتی متر مربع.
After
Before
قبل عمل: تومور متعدد پوست سر به دنبال رادیوتراپی در دوران کودکی (BCC) بعد از عمل: تعویض پوست سر
After
Before
قبل عمل: سرطان پوست ناحیه بینی. بعد عمل: سه ماه بعد از عمل
After
Before