اغلب زخمهای نواحی سر و گردن کوچک هستند و خودبخود خوب می شوند. در اینگونه موارد، باقی نماندن اسکار و برطرف شدن جای زخم دغدغه اصلی فرد است. با روشهایی مانند جراحی، لیزر، پمادهای ضد اسکار، میکرونیدلینگ، و تزریق چربی نانو یا سلول بنیادی یا اگزوزوم می توان اسکار را بهتر کرد که در مقاله جداگانه ای بیشتر توضیح داده می شود.با این همه جای زخم بهتر می شود ولی هیچوقت به طور کامل برطرف نمی شود.
برای اطلاع از روشهای بهتر شدن اسکار و جای زخم می توانید به مجموعه مقالات ما مراجعه کنید.
اما گاهی زخم و نقص بزرگی در اثر سرطان، تروما، سوختگی، عفونت یا ناهنجاری مادرزادی در سرو گردن ایجاد می شود که با روشهای معمول قابل درمان نیست و نیاز به روشهای پیچیده جراحی پلاستیک دارد. انتخاب روش به سن، بیماری های زمینه، ماهیت زخم و خصوصا خونرسانی بستر آن، در خطر بودن عناصر حیاتی، و مهارت و تجربه جراح دارد.
این روش ها به شرح ذیل می باشند:
پیوند پوست: اگر فقط پوست از بین رفته باشد و بستر مناسب بوده و دارای خونرسانی باشد، می توان از پیوند پوست برای پوشش زخم استفاده کرد. بسته به نوع و محل زخم، پیوند پوست می تواند تمام ضخامت(محل برداشتن پوست با بخیه ترمیم و بسته می شود) یا نیمه ضخامت(محل برداشتن پوست خودبخود و در طی 7 تا 14 روز خوب می شود) باشد.
فلپ: فلپ بافتی است که خونرسانی خود را دارد و به تامین خونرسانی از بستر نیاز ندارد.فلپ انواع مختلف دارد. اگر پوست و بافتهای عمقی تر از یبن رفته باشند یا عناصر حیاتی مانند عروق، اعصاب، استخوان، تاندون، مغز و مانند آنها در خطر باشند و بستر مناسبی هم وجود نداشته باشد، باید از فلپ استفاده کرد که خونرسانی خودش را دارد
فلپ انواع مختلفی دارد:
فلپ موضعی و منطقه ای: این فلپ از بافت اطراف محل زخم یا نقص تهیه می شود و روش ساده تری به نسبت انواع دیگر فلپ است. معمولا محل فلپ باپیوند پوست پوشانده می شود.
فلپ های دوردست: اگر پوست و بافتهای عمقی از بین رفته باشند و بستر نامناسب باشد و از بافتهای اطراف هم نتوان استفاده کرد می توان با استفاده از بافتهای دورتر به شرط اینکه به موضع زخم یا نقص برسد یا دو عضو بتوانند به هم نزدیک شوند استفاده کرد.
فلپ های آزاد: در مواردیکه روشهای بالا امکانپذیر نباشد، یک فلپ مناسب با اندازه کافی که می تواند یک یا چند بافت را شامل شود با تکنیک بسیار خاص و دقیق از محل دهنده برداشته شده و به محل نقص منتقل می شود و عروق و حتی اعصاب آن با میکروسکپ مجددا پیوند می شوند. این عمل از پیچیده ترین جراحی های پلاستیک بوده و به طور معمول بیش از 5 ساعت زمان می برد.
آمادگی قبل از عمل:
معمولا بیماران با زخم یا نقص ناحیه سروگردن به طور همزمان مشکلات دیگری هم دارند.
بررسی کامل سلامت عمومی بیمار، انجام آزمایشات و مشاوره های لازم، بررسی دقیق زخم یا نقص و تصمیمی گیری برای نحوه بازسازی آن، کشت از ترشحات زخم، توضیح کافی به بیمار در مورد تکنیک جراحی، تعداد عمل جراحی مورد نیاز، مراقبت های بعد از عمل، عوارض احتمالی، درصد موفقیت از اقدامات ضروری قبل از عمل هستند.
ممکن است بیمار نیاز به رزرو خون داشته باشد.
ناشتا بودن حداقل به مدت هشت ساعت
تراشیدن موهای ناحیه عمل
قطع دخانیات حداقل به مدت سه هفته
قطع پلاویکس، اسویکس و سایر داروهای ضد انعقاد
تهیه عکس و فیلم و امضای فرم های رضایت نامه
مراقبت های بعد از عمل:
قبل از عمل: تومور منژیوم مغز با توسعه به پوست سر (ارجاع شده از طرف پزشک مغز و اعصاب) | بعد از عمل: برداشتن کامل تومور + بازسازی با فلپ و گرافت پوستی
After
Before
قبل از عمل: تومور وسیع پوست سر همراه با گرفتاری استخوان از نوع سارکوم-سلولهای شاخی sarcomatoid-Scc | بعد از عمل: رزکسیون کامل تومور و استخوان سر توسط جراح مغز و اعصاب و بازسازی با دو فلپ چرخشی و پیوند پوست (SCC)
After
Before
قبل از عمل: بیمار ارجاع شده از طرف جراح مغز و اعصاب . به علت عود تومور و نیاز به جراحی مجدد، لازم بود همزمان پوست ناحیه هم اصلاح شود | بعد از عمل: بازسازی کامل پوست سر همزمان با عمل جراحی تومورمغزی توسط جراح مغز و اعصاب، با فلپ چرخشی و پیوند پوست
After
Before
قبل از عمل: بیمار با تومور مغزی که به علت نکروز پوست وبیرون آمدن پلاک های تیتانیوم و اکسپوزشدن استخوان و عفونت مزمن مراجعه کرده است | بعد از عمل: برداشتن استخوان نکروز شده، همراه با فلپ های چرخشی متعدد و پیوند پوست
After
Before
قبل از عمل: به دنبال عمل جراحی بلفاروپلاستی ، بیمار دچار شوک و خونریزی مغزی شده است و پوست سر نکروز می شود، ارجاع توسط جراح مغز و اعصاب | بعد از عمل: بازسازی کامل پوست سر با فلپ متعدد از پوست متسع شده
After
Before